Как да инсталирам Prestashop?

Сега имате необходимите компоненти за инсталиране на вашия хостинг сървър, и преди да инсталирате софтуерът PrestaShop за електронна търговия, има няколко неща, които трябва да проверите.

 1. Да създадете база данни за вашия магазин, или да използвате базата данни проектирана от вашата хостинг компания.
 2. Включване на функционалността GD Библиотека. При инсталиран на РНР, по подразбиране тази функционалност е изключена. Стандартните инструкции за Windows са :
  1. В крайната директория на вашата PHP папка, отворете файла php.ini.
  2. Променете линията на extension=php_gd2.dll (той е някъде на половината име на файла, в средата на дълъг списък от удължения) чрез изтриване на ;
  3. Рестартиране на услугата.
 3. Свалете софтуера PrestaShop за електронна търговия.
 4. Разархивирайте PrestaShop чрез ZIP архивиране, където искате на вашия хард драйв.
 5. Заредете съдържанието (не самата папка) в папката /prestashop в крайната директория (напр., http://www.mysite.com/) на вашият хостинг сървър чрез FTP. Вие също така може да заредите файловете на поддиректорията, която сте създали (напр., http://www.mysite.com/prestashop/) ако искате да запазите отделно началната си страница.
 6. Докато вашият FTP е свързан с уеб хостинг сървъра, уверете се, че папките на PrestaShop имат ‘писмено’ разрешение (също така известно като “CHMOD 777” – обяснението за разрешението на файла е тук) но не прилагайте тези разрешения многократно (в техните подпапки): /config, /upload, /download, /tools/smarty/compile. След това се уверете, че следните папки имат ‘писмени’ разрешения и приложете тези разрешения многократно (към техните подпапки): /img, /mails, /modules, /themes/prestashop/lang, /translations
 7. В уеб браузъра, пуснете инсталиране чрез добавяне на install към URL-то на вашия магазин (e.g., http://www.mysite.com/prestashop/install).
 8. След като приключите с инсталирането на PrestaShop, използвайте вашият FTP софтуер, за да отидете до вашата /prestashop папка. Там, изтрийте /install и преименувайте /admin (например, /admin123 или, още по-добре, /xyz789). Това е по причини за безопаснот. Ако по-късно забравите името, което сте дали на /админската папка, може да потвърдите името й чрез вашия FTP браузър.

Поздравления! Инсталирането е завършено.

Логнете се (влезте) в PrestaShop Back Office и започнете да попълвате вашият каталог с продукти и да оформяте различните настройки, така че да са според вашия вкус и нужди.

Забележка: Редовно преглеждайте вашата база данни, което ще е по-добре, ако го правите от друг компютър, в случаи на проблеми свързани с хардуера или сигурността.

Нека имате на разположение тестова версия!

След като завършите с настройките по вашия магазин и го направите по начин, който на вас ви харесва, преди официално да го отворите за потребителите, ние ви препоръчваме да си инсталирате първо тестова версия на вашия личен компютър (използвайки WAMP за Windows, MAMP за Mac, или LAMP за Linux) или някъде другаде на вашия хостинг сървър.

Тази втора версия ще бъде полезна като пре-продуктивна среда, в която ще може да правите промени в характеристиките на вашия PrestaShop онлайн магазин, без да засягате онлайн версията. По този начин, ако се появи грешка, вашият онлайн магазин остава непроменен.

Забележка: Този метод е за промяна само на файловите приложения на PrestaShop. Не използвайте тестовата версия на SQL база данни.

След като потвърдите, че вашата тестова версия работи както трябва, копирайте тест версията върху вашата онлайн версия. (Най-добре е да направите това след пиковите часове на натовареност на мрежата.)